الهجرة الى كندا للصيادلة والأطباء بالتفصيل . - نقابة الصيادلة الحكوميين
أخر الأخبار
الأحد، 16 أكتوبر، 2016

الهجرة الى كندا للصيادلة والأطباء بالتفصيل .


ناس كتير بتسألني هاجرت إزاي وايه الخطوات والإجراءات والورق والمصاريف فقلت أعمل الموضوع ده وأجمع فيه كل المعلومات بدل ما أكتبها كل مرة.

طبعا الموضوع كبير فأنا هأحاول أكون محدد ومختصر بقدر الإمكان وهاقول لكم في الأخر لو حد عاوز يستفيض أو عنده أسئلة تانية يعمل إيه ؟

تفاصيل الهجرة الى كندا للصيادلة والأطباء



- مبدئيا عشان موضوع الهجرة ده كبير فانا هأقتصر في كلامي عن كندا مع العلم ان فيه هجرة لبلاد تانية أبرزها أستراليا ونيوزلندا ودول في أوربا بطرق مختلفة بس انا ماعنديش تفاصيل كتير عنها وطبعا فيه أمريكا من خلال الهجرة العشوائية .

- في كندا فيه أنظمة هجرة كتير منها ما هو فيدرالي (يعني تابع للحكومة المركزية مباشرة) ومنها ما هو تابع للمقاطعات (زي الولايات في أمريكا كده كل مقاطعة ليها حكومة ودستور وقوانين خاصة بيها وكمان ليها برامج هجرة خاصة بيها)

 
- النظام اللي هاتكلم عنه هو النظام الأشهر وهو الخاص بالحكومة الفيدرالية  وده إسمه Express Entry وبدأ تطبيقه من 2015 وزي ما هو باين من إسمه الهدف منه انه يدخل المهاجرين بسرعة للبلد يعني في خلال شهور بدل ما كانت إجراءات الهجرة بتاخد بالسنين قبل كده بس طبعا لازم تكون مؤهل ومستوفي الشروط .

- برامج الهجرة كلها معتمدة على شروط معينة لازم تتوفر في المتقدم وبناء على مدى توفرها بيحصل على عدد من النقاط وبناء على النقاط دي بيتحدد اذا كان مقبول أو لا وفرص اختياره من عدمه ( هيبان قصدي كمان شوية ) .

- بما إن معظم أو كل اللي بيسألوني عن الهجرة من أصحاب المؤهلات العليا فالبرنامج اللي يهمنا هو ما يسمى ببرنامج العمال المهرة Skilled Workers وهنا لازم أوضح نقطة مهمة جدا يمكن تكون مسببة لخبطة لبعض الناس اللي حاولت تقرأ عن شروط الهجرة وهي انه في النظام الجديد بقى فيه نظامين للنقط 2 Point Systems واحد فيهم خاص بشروط القبول (يعني بيحدد إمكانية انك ممكن تقدم للهجرة من الأساس ولا لأ) والتاني بيحدد ترتيبك بين المتقدمين (يعني بيحدد فرصك في القبول) معلش لسه الموضوع هيوضح أكتر.

- بالنسبة لبرنامج العمالة الماهرة : نظام النقط الأولاني (بتاع القبول Eligibility ) من 100 نقطة ، عشان تتقبل لازم تبقى جايب 67 نقطة على الأقل، بمعنى انك لو جايب أقل من 67 فانت مش هينفع تقدم أصلا ، بس مش معنى كده انك لو جبت 67 يبقى اتقبلت.. لأ معناها انك ينفع تقدم للهجرة.. طيب الـ 100 نقطة دي متوزعة ازاي ؟

متوزعين على 6 حاجات :-

1- اللغات .
2- التعليم .
3- الخبرة .
4- السن .
5- عرض عمل من كندا (إن وجد) .
6- العامل السادس الـ Adaptability دي بقى عبارة عن حاجات ممكن تساعدك على التكيف والإندماج في المجتمع الكندي وبتديك نقاط زيادة بحد أقصى 10نقط زي ان يبقى ليك قريب في كندا أو سبق ليك العمل أو الدراسة فيها أو ان الزوج/ الزوجة يكون مستواه كويس في اللغة .


اللينك ده بيوضح العوامل دي بالتفصيل:


بالنسبة لبند اللغة عشان ده محتاج شوية تفصيل: 

البند ده عليه 28 نقطة متوزعين كالآتي:-

   - 24 نقطة على اللغة الأولى
   - 4 نقاط على اللغة التانية (اللغة التانية اختياري أساسا) .

اللغة الأولى والتانية دول انت اللي بتحددهم وطبعا انت بتختار ما بين الانجليزي والفرنساوي اللي هم اللغتين الرسميتين لكندا زي ما قلنا معظم الناس بتاخد الانجليزي كلغة أولى وبيمتحنوا أيلتس .

 الـ 24  نقطة بتوع اللغة مقسمين كالتالي :-

 6 نقاط  لكل مهارة من مهارات اللغة الأربعة ( السماع، القراءة، الكتابة ، التحدث) بحد أدنى 4 في حالة انك تجيب الحد الأدنى (اللي هو CLB7) وبحد أقصى 6 نقط في الفرع في حالة انك جبت CLB9 أو أكتر.


أما بالنسبة للـ 4 نقاط بتاعة اللغة الثانية فدول أساسا مش ضروري بس لو عندك لغة تانية اللي غالبا هتكون الفرنساوي يبقى خير وبركة هتزود نقاطك سواء هنا (عوامل القبول) أو في عوامل الترتيب الـ 4 نقط دول يا تاخدهم كلهم يا ما تاخدهمش خالص ، تاخدهم لو جبت في امتحان اللغة التانية ما يكافئ CLB5 في الأربع فروع ، لو قليت عن كده في أي فرع ما تاخدش حاجة منهم ، لو هتمتحن فرنساوي (سواء لغة أولى أو تانية) الإمتحان الوحيد المعتمد في الهجرة الفيدرالي هو امتحان اسمه TEF وده موجود في مصر في المركز الثقافي الفرنسي في القاهرة فقط .


واللينك ده فيه تفاصيل أكتر عن النقاط اللي هتحصل عليها من امتحانات اللغات سواء أيلتس أو TEF أو الامتحان التالت اللي اسمه CELPIP .
 

 
بالنسبة لبند التعليم اللي عليه 25 نقطة : 

لو معاك بكالوريوس أو ليسانس بتاخد 21 نقطة ، لو ماجستير 23 نقطة ، لو دكتوراه 25 نقطة كاملين (ملاحظات : دبلوم دراسات عليا بيتحسب 22 نقطة، بكالوريوس الصيدلة بيتحسب زي الماجستير 23 نقطة . 

بس علشان تحصل على النقاط دي لازم تعمل حاجة اسمها ECA أو Educational Credential Assessment أو تقييم للشهادة وده عبارة عن تقرير بتحصل عليه من أحد الجهات في كندا بيقول ان شهادتك بتعادل ايه في التعليم الكندي وبناء عليه بتاخد النقط بتاعة التعليم.

عن تجربة لو انت مش دكتور أو صيدلي فأحسن مكان تعمل فيه التقييم ده اسمه WES وده الموقع بتاعهم:

أما الأطباء والصيادلة فلازم يعملوا التقييم ده من جهات معينة ودي اللينكات بتاعتها:

للأطباء :-


للصيادلة :-



بالنسبة لبند الخبرة محتاج جواب أو جوابات خبرة من جهات العمل اللي اشتغلت فيها (بمواصفات معينة) بعدد سنين الخبرة المطلوب اثباتها .


غير الـ 6 عوامل دول فيه شرطين تانيين لازم يتوفروا فيك:-

1- بالنسبة للغة لازم ما تقلش عن CLB7 يعني تجيب 6 في الأيلتس في كل الفروع.

2- لازم يبقى عندك مقدرة مالية يعني يكون معاك مبلغ من المال بيسموه Proof of funds كضمان مالي انك تقدر تتكفل بنفسك وأسرتك في أول كام شهر ليك في كندا (عشان ما تروحش تشحت هناك) المبلغ ده لو انت أعزب بيكون تقريبا 12 ألف دولار كندي وبيزيد حوالي 3 آلاف دولار وشوية لكل فرد إضافي في الأسرة يعني مثلا لو انت متزوج وعندك طفلين هيبقى المبلغ ده 22 ألف دولار تقريبا (اللينك ده فيه الجدول اللي بيوضح المبلغ المطلوب منك بالظبط على حسب أفراد الأسرة .




وده اللينك اللي فيه الشروط كاملة:



يبقى مبدئيا كده اللي مفروض تعمله قبل ما تبدأ أي خطوات وتصرف مليم واحد هو الأتي:


1- تحسب النقاط اللي هتحصل عليها من خلال السن/ الخبرة/ التعليم وتشوفها كام ، انت طبعا لسه ما دخلتش امتحان أيلتس، ممكن تفترض رقم أو تطرح مجموع التلات عوامل اللي فاتوا من 67 عشان تعرف انك محتاج تجيب كام في اللغات .


2- تتأكد أنك هتجيب النقط المطلوبة وانك هتقدر تجيب جوابات الخبرة من جهة العمل وانك هتقدر تدبر مبلغ الProof of funds وتجيب بيه كشف حساب من البنك (ممكن تستلف الفلوس من حد وترجعاله تاني) وتقدر تتحمل مصاريف التقديم (هتلاقيها في الآخر).


بعد كده تبتدي تمشي في المشوار وأول حاجتين هتعملهم: -

1- انك تذاكر انجليزي كويس أوي وتدخل امتحان الأيلتس.
2- انك تقيم الشهادات بتاعتك (أنصح انك تستنى تشوف نتيجة الأيلتس الأول قبل ما تبدأ في الخطوة دي).

- طيب لو عملت الحاجتين دول ساعتها انت تقدر تقدم على الهجرة من خلال انك تعمل بروفايل على نظام الأكسبريس انتري Express Entry وده نظام الكتروني مش محتاج علشان تفتح البروفايل غير ان يبقى معاك تقرير ECA بتاع تقييم الشهادات وشهادة الأيلتس k دول بتدخل أرقامهم ، وبتدخل بياناتك كاملة على السيستم، بعد ما تخلص ادخالها انت كده بقيت فيما يسمى Express Entry Pool يعني المكان اللي فيه كل المتقدمين اللي زيك واللي هيتم الاختيار من بينهم.

- الإختيار بقى بيتم ازاي ؟ من خلال ترتيب المتقدمين كلهم عن طريق نظام تقييم تاني اسمه CRS وده من 1200 ومالوش حد أدنى ، كل فترة (حوالي أسبوعين) بيعملوا سحب Draw بيختاروا فيه أحسن ناس في الـ Pool بناء على نقاطهم ويبعتولهم ما يسمى Invitation to Apply أقل سكور وصلوا له لحد دلوقتي تقريبا 450 .


طيب خلونا بقى ننكلم عن نظام التقييم دا :- 

 الـ 1200 دول متقسمين جزئين : الجزء الأول من 600 ودول على عوامل زي اللي اتكلمنا عنها فوق (السن والخبرة والتعليم واللغات) مع اختلاف نظام النقط كليا، والجزء التاني من 600 برضه ودول بتحصل عليهم في حالة من اتنين،  انك تحصل على عرض عمل أو ترشيح من مقاطعة .


اللينك ده بيشرح توزيعة النقاط بتاعة CRS بالتفصيل:


المشكلة في النظام ده ان أي حد ما عندوش خبرة كندية، أو مستوى خارق في اللغات والتعليم والعوامل الأخرى صعب يجيب سكور قوي يؤهله أنه يتم اختياره ،  زي ما قلت أقل سكور وصلوا له 450 ، لو حسبت نقاطك (بفرض انك عملت تقييم الشهادة و الأيلتس) لو انت انسان عادي هتلاقي ان نقاطك بتترواح من 300 ل 400 في أحسن الأحوال ، طبعا فيه ناس بتوصل ل450 وأكتر بس صعب جدا.. طب ايه الحل  ؟؟ 

الحل انك تشوف حاجة من اللي بتدي 600 نقطة ، اللي هم عرض العمل أو ترشيح المقاطعة ، عرض العمل صعب جدا يكاد يكون مستحيل خاصة لمن هو خارج كندا ، أما ترشيح المقاطعة فهو ممكن ودي الطريقة اللي أنا هاجرت من خلالها.

طيب ازاي نحصل على ترشيح مقاطعة؟ 

برامج المقاطعات كتيرة جدا وشروطها مختلفة ومواعيد فتحها والتقديم فيها كمان مختلفة، ممكن أقول لك على برنامج معين تيجي تشوفه تلاقي شروطه مش منطبقة عليك أو تلاقيه قفل، فالموضوع ده مالوش غير حل واحد إنك تتابع مواقع الهجرة بتاعة المقاطعات بشكل منتظم وأول ما تلاقي برنامج فاتح وبتنطبق شروطه عليك تقدم فيه انا شخصيا اتقبلت من خلال برنامج خاص بمقاطعة نوفاسكوشا اسمه Nova Scotia Demand Express Entry  .

اللينك ده فيه معلومات عن مقاطعات كندا، ممكن تاخد اسم المقاطعة وتكتب جنبه كلمة Immigration وتبحث عنهم في Google هيطلع لك الموقع الرسمي للهجرة بتاعة المقاطعة دي: 


المصاريف : 

المصاريف اللي هتصرفها في مشوار الهجرة يمكن تلخيصها كالتالي:

1- مصاريف امتحان الأيلتس : 1350 جنيه (من أول ابريل) ده غير أي كورسات هتدخلها علشان تحضر للامتحان ، مع ملاحظة ان ممكن تحتاج تدخل الامتحان أكتر من مرة عشان توصل للدرجة اللي انت عاوزها وممكن كلا الزوجين يحتاجوا يدخلوا الامتحان .

2- مصاريف تقييم الشهادة : حوالي 300 دولار كندي للأطباء والصيادلة أكتر شوية أعتقد في حدود 550 غير مصاريف إرسال الشهادات بالبريد السريع لتقييمها (حوالي 300 جنيه).

- في حالة انك اتقبلت في Draw بيبقى مطلوب منك تقدم مستنداتك كاملة انت وكل أفراد أسرتك (شهادات الميلاد، قسيمة الزواج، البطاقات الشخصية، جوازات السفر، فيش وتشبيه، الشهادات الدراسية، جوابات الخبرة .. إلخ) مع ملاحظة ان أي مستندات مش بالانجليزي أو الفرنساوي هتحتاج تترجمها ، وتدفع مصاريف معالجة الملف ومصاريف اصدار الفيزا وبالتالي

3- مصاريف اصدار الشهادات المختلفة (شهادات ميلاد/ تخرج/ فيش/ زواج..): تختلف من حالة لأخرى حسب عدد الشهادات وجهات اصدارها .

4- مصاريف ترجمة أي مستندات، برضه بتختلف حسب الشهادات اللي هتترجم .

5- مصاريف معالجة الملف : ودي زي ما قلت بتتدفع لما بيجيلك invitation to apply ودي 550 دولار كندي للمتقدم الرئيسى ومثلهم الزوجة و150 دولار لكل طفل.

6- مصاريف اصدار الفيزا ودي ممكن تدفعها مع اللي فاتت بمجرد استلام ITA او الانتظار حتى الانتهاء من معالجة الملف ودي 490 دولار كندي لكل فرد كبير فقط ولا يوجد للأطفال .

ملاحظات هامة وعامة :

1- الموضوع ممكن يبقى شكله صعب وطويل ومكلف وهو فعلا كده ومحتاج معافرة وصبر ونفس طويل بس لو انت عاوز والموضوع في دماغك ونفسك طويل وصبور ومقتنع بموضوع الهجرة صدقني هتوصل في الأخر بإذن الله مهما الموضوع طول .

2- لا أنصح بالإستعانة بمكاتب الهجرة أو المحامين لسببين : الأول ان كتير منهم حرامية ونصابين ما يهمهمش مصلحتك كل همهم أنهم يسحبوا منك فلوس ، التاني ان كل المعلومات متاحة سواء على المواقع الرسمية للهجرة أو على المنتديات والمواقع وإن كان ولابد من الإستعانة بمحامي أو مستشار هجرة لعدم التفرغ يبقى دور على حد معتمد ومتجرب .

3- المنتدي ده رائع لأي حد بيبحث في موضوع الهجرة ، أنا شخصيا استفدت منه جدا جداً جداً 

 
الموضوع ده عن الاكسبريس انتري ، أنا اللي عامله بالمناسبة فيه تفاصيل التفاصيل واسئلة وأجوبة عن كل حاجة ابتديته من قبل الاكسبريس انتري ما يبدأ ومن قبل ما شروطه تتعرف أساسا، مشكلته انه كبير جدا ومش سهل تلاقي المعلومات فيه وصعب جدا تقراه كله ، بس لو بقيت محترف في المنتدى هتعرف تطلع المعلومة اللي انت عاوزه ولو مالقيتهاش ممكن تسجل في المنتدى وتخش تسأل السؤال اللي انت عاوزه هتلاقيني أنا أو حد من الزملا بنرد عليك ان شاء الله 

وده موضوع تاني مختصر كنت ناوي أعمله بس ربنا ما أرادش بس فيه زملاء تانيين دخلوا كتبوا فيه ملخص كويس 




4- تقييم الشهادة المذكور هنا ده مجرد إجراء خاص بالهجرة ليس له علاقة بالمعادلة أو بمعنى أصح الترخيص اللي بيحتاجه أصحاب بعض المهن للعمل في كندا، دي قصة تانية خالص .

5- قبول الهجرة مش معناه ان الحكومة هتوفر لك سكن أو شغل ولا هتصرف عليك لما تروح ، هي هتساعدك بطرق كتيرة انك تنجح بس نجاحك هناك محتاج تعب ومجهود تاني كبير برضه ولازم تبقى فاهم كده كويس عشان ما تتصدمش.

6- لازم تقرا كتير أوي عن الهجرة وعن البلد اللي انت اخترتها عشان تتأكد ان قرار الهجرة مناسب ليك ، القرار ده مافيهوش صح وغلط ،  فيه مناسب ليك ولظروفك ولا لأ، وانت اللي بتحدد ده من خلال طريقة تفكيرك وتقييمك للأمور.


7- الموضوع ده فيه تجميعة مصادر مهمة لمذاكرة الأيلتس:


وبصفة عامة منتدى المطاريد هتلاقى فيه موضوعات كتير عن التحضير للأيلتس وكل ما يتعلق بالهجرة .


8- شروط الهجرة بتتغير من وقت للتاني ومتوقع انها تتغير ( للأسهل) في الفترة الجاية لأن حكومة الليبراليين اللي فازت في الانتخابات الأخيرة بتشجع الهجرة وفي الخطة اللي قدموها للبرلمان لسنة 2016 مخططين يدخلوا 300 ألف مهاجر وده رقم قياسي وشبه إستحالة يقدروا يحققوه إلا لو سهلوا شروط الهجرة عشان يزودو أعداد المقبولين .



بوست منقول عن مصطفى سعد ( المقيم في كندا ) للإفادة .
الهجرة الى كندا للصيادلة والأطباء بالتفصيل . Reviewed by Mostafa Mahmoud on 7:18 م Rating: 5 ناس كتير بتسألني هاجرت إزاي وايه الخطوات والإجراءات والورق والمصاريف فقلت أعمل الموضوع ده وأجمع ف...